De senaste åren har varit skakiga på bostadsmarknaden. Priserna har sjunkit sedan toppnoteringarna kring 2017. De senaste månaderna ser priserna dock ut att ha stabiliserats.
Det är inte lätt att hänga med i prisutvecklingen på bostäder för den som funderar på att köpa eller sälja. Efter flera år av oavbruten uppgång började prisstegringen att sakta in och bostadspriserna började t.o.m. sjunka. Nya regler för amortering och bolånetak har lett till att det inte är lika lätt att få bolån som det varit tidigare. Undersök bankernas villkor för lån och läs om bolån på Comboloan för att se hur mycket pengar du kan låna.
Det här krävs för att få bolån
Det krävs att du har en tillräcklig inkomst för att kunna betala räntan och amorteringar. Bankerna skiljer sig åt i sina krav och vissa godtar bara en fast anställning medan andra även lånar ut till den som har eget företag eller arbetar som vikarie. Även den som har betalningsanmärkningar kan få ett bolån hos några av långivarna. Ofta med en något högre ränta. Bolån är en billigare typ av lån eftersom bostaden står som säkerhet för lånet. Det innebär att banken kan tvinga fram en försäljning av bostaden om låntagaren inte sköter räntebetalningarna och amorteringen.
Att tänka på innan du tar ett bolån
- Undersök hur hög inkomst du måste ha för att beviljas ett bolån.
- Jämför bankernas räntor och andra villkor.
- Börja spara till en kontantinsats i god tid innan du har tänkt flytta.
Bostadsmarknaden i Sverige
Under 2000-talet har bostadspriserna stigit till skyhöga nivåer. För några år sedan kom prisuppgången av sig och priserna började sjunka. Idag har bostadsmarknaden börjat stabilisera sig och t.o.m. börjat vända uppåt igen.
En av orsakerna till prisnedgången och oron på bostadsmarknaden är att bankerna har stramat åt sin utlåning med hårdare kreditprövningar. Nedgången beror också på att det införts nya regler med krav på att amortera på lånet. Även ett bolånetak har haft en dämpande effekt på priserna. Bolånetaket innebär att ett bolån bara får ges till 85 % av bostadens marknadsvärde. Resterande 15 % måste köparen lägga in som kontantinsats. Många unga som är förstagångsköpare har därför svårt att spara ihop till en kontantinsats.