En ny bostad innebär alltid en slags nystart i livet. Det finns många skäl till att skaffa en bostadsrätt eller ett hus: dags att flytta hemifrån, familjen ska utökas, skilsmässa, ett nytt jobb på en annan ort eller som en investering. Vilka anledningarna än är kommer flytten ge dig känslan av att sätta igång på nytt, och det är ofta en både upplyftande och lite nervös situation.
Tyvärr händer det dock att den nya bostaden inte riktigt lever upp till förväntningarna. En relativt vanligt företeelse är så kallade dolda fel, där du upptäcker att det finns strukturella eller tekniska problem som inte gick att se när du gick igenom bostaden innan köpet. Skulle du råka ut för det är det viktigt att skaffa bra juridisk hjälp eftersom du förmodligen kommer att få göra kostsamma reparationer som du skäligen inte ska behöva stå för. Du kan hitta mycket kompetenta och erfarna jurister hos Juristjouren som förutom dolda fel kan hjälpa dig med allt som har med bostadsrätt att göra, exempelvis:
• Köpekontrakt – se till att allt går rätt till vid försäljning/köp av bostad
• Tvist med hantverkare – när jobbet inte gjorts som avtalat
• Underhåll av bostadsrätt – för att fastigheten ska skötas korrekt av bostadsrättsföreningen
Om du upptäcker fel efter köpet
När du ska köpa en fastighet eller en bostadsrätt är det förmodligen saker som dess planering, geografiska läge och inredningspotential som du framförallt intresserar dig för. Visst, du kanske sätter på någon kran för att se att det kommer vatten och ser dig om efter eventuella sprickor i golvet, men överlag brukar de flesta inte gå in på djupet särskilt mycket. Tyvärr kan det leda till en hel del framtida problem, och därför är det ofta klokt att anlita en besiktningsman som kan gå igenom bostaden grundligt. Det finns också saker du själv kan hålla ett öga på, exempelvis att tätskikten i våtrummen inte har fuktskador och att det finns dokument på nyligen utförda reparationer.
Om du ändå upptäcker dolda fel efter att du har flyttat in i din nya bostad är det viktigt att snabbt informera säljaren om detta, redan innan en grundlig utredning görs. Skulle det visa sig att det inte handlar om ett dolt fel kan du alltid ta tillbaka din anmälan, men om det verkligen finns ett problem är det lättare att vinna en eventuell tvist om du uppmärksammat och delgjort det snabbt. Idag väljer många säljare att teckna en så kallad ”dolt-fel-försäkring” som innebär att eventuella fel i bostaden täcks av försäkringen i upp till ett visst antal år. Ett dolt fel kan ju vara lika okänt för säljaren som för köparen, och det är inte kul att få ett krav på höga summor åratal efter den gamla bostaden sålts.
Det räknas som dolda fel
Om du är osäker på vad som räknas som dolda fel är det alltid bra att kommunicera med kunniga individer inom området. Det är ytterligare ett skäl till att ha tillgång till en bra jurist, eftersom den personen kan komma med råd och svara på frågor. Allmänt sett räknas dolda fel som problem med fastigheten som antingen inte gick att upptäcka vid köpet eller som uppstått på grund av konstruktionsfel, till exempel problem med el-ledningarna, ventilationen, mögel eller skadedjur.